Frits H. en de Mexicano's
 

Frits H. en de Mexicano’s is een band die plotseling uit het niets verscheen. Op het moment dat niemand het verwachtte waren ze daar ineens: Frits H. Ganzewinkel, Kees Swanenberg, Rob v. Rijswijk en Jeroen Strijbos. Een wonderlijk viertal bijeen gebracht door het lot. En dat lot was hen niet altijd goed gezind.  

Frits H. Ganzewinkel, de zanger, gitarist en motivator van de band, is zo iemand die het lot steeds weer weet te tarten. Al van vanaf zijn prilste jeugd wist Frits H. steeds weer de verkeerde beslissingen te nemen, maar in het voorjaar van 1998 ging het pas goed fout.
Toen besloot hij in zee te gaan met manager H. Deze zou hem en zijn creatie B.v.d.B. groot maken. Na zorgvuldig een foute platenmaatschappij uitgekozen te hebben, werd er een wurgcontract getekend, waar Frits H. tot op de dag van vandaag de rotte vruchten van moet plukken.
Hoewel de hitsingle “Doe mennene mexicano” enige weken in de top 100 verbleef, heeft Frits H. hier niet van kunnen profiteren. Uiteraard ging manager H. er met de schamele verdiensten en de naam B.v.d.B. er vandoor.
Na niets geleerd te hebben van deze wijze lessen, ging het twee jaar later weer mis. Na opnieuw een entry in de top 100 met het nummer “ (dès ‘n) schôôn waoge”  van Fred van Boesschoten, vond Frits H. het nodig de platenmaatschappij te betichten van bedrog. De rechter besliste echter anders. De platenmaatschappij werd op alle punten in het gelijk gesteld en Frits H. moest voor de kosten opdraaien.

Drummer  Kees Swanenberg begon zijn carrière bij de Tante Annie Band, typisch een band die geen lang leven beschoren was. Een openbaar optreden is er dan ook nooit van gekomen.
Jaren later besloot hij het opnieuw te proberen en richtte eigenhandig de band “the Hatch” op. Na een succesvol begin besloten de muzikanten d
ie hij zelf had uitgekozen, dat het beter was dat Kees vervangen werd door een meer eigentijdse drummer.
Wederom zat Kees zonder band. Na een korte periode als deejay bij Trash Radio, hét station zonder frequentie en luisteraars, ging Kees aan de slag bij “de Keeshonden”. Na een tweetal onbezoldigde optredens hielden de bandleden het echter voor gezien en de bandactiviteiten werden gestaakt.
Van één van de twee optredens en diverse repetities zijn echter illegale opnamen gemaakt. Deze opname zijn zonder medeweten van Kees o
p cd uitgebracht. Het spreekt voor zich dat Kees niet meedeelt in de royalties.

Dan hebben we nog het duo  Rob van Rijswijk en  Jeroen Strijbos, respectievelijk de gitarist en toetsenist van de band. Zij dreigden, als componistenduo, wel te slagen. Het lot besliste echter anders. Rob en Jeroen werden uitgenodigd om de muziek te schrijven en uit te voeren voor een groot filmproject.
Gevleid door zoveel aandacht begonnen zij fanatiek te schrijven. Toen de film bijna af was en de verschijningsdatum naderbij kwam was er echter nog altijd geen contract. De constructie die de producent voor beide muzikanten had bedacht laat zich het best omschrijven als “oplichterij”. In het 
kort komt het erop neer dat Rob en Jeroen alle kosten voor hun rekening zouden nemen en dat de filmmaatschappij de baten in ontvangst nam. Uiteraard waren Rob en Jeroen het hier niet mee eens.
De film heeft inmiddels met succes alle steden van Nederland aangedaan, maar Rob en Jeroen hebben allerminst gedeeld in dit succes. Van hun muziek, die een wezenlijke bijdrage aan de film geleverd heeft, is dankbaar gebruik gemaakt maar Rob en Jeroen moesten lijdzaam toezien hoe het succes aan hun neus voorbij ging.

Wie nu nog twijfelt aan de kwaliteiten van Frits H. en de Mexicano’s kan zelf komen oordelen bij één van hun daverende optredens, alwaar zij eigen composities ten gehore zullen brengen.